Julgåvor till anställda
Att ge julgåvor till anställda är en tradition i många företag. För att gåvan ska vara skattefri för mottagaren behöver vissa regler följas:
- Maxbelopp: Julgåvan får inte överstiga 550 kronor inklusive moms. En gåva som uppfyller dessa krav, och håller sig inom beloppsgränsen, blir därmed en skattefri förmån för den anställde.
Om beloppet går över detta gränsvärde beskattas hela gåvan som lön, vilket innebär att arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgifter på gåvan. Gåvan får inte ges i form av pengar eller presentkort som kan bytas mot kontanter.
- Bokföringskonto: Julgåvor till anställda kan bokföras på 7631 – Personalrepresentation, avdragsgill om gåvan är inom beloppsgränsen. Överskrids beloppet används istället 7690 – Övriga personalkostnader för den del som beskattas som lön.
Julbord och julfest för anställda
Att anordna en julfest eller bjuda på julbord är också ett uppskattat sätt att fira med personalen, och detta kan dessutom göras skattemässigt fördelaktigt.
- Momsavdrag: Moms på måltider är avdragsgill upp till 300 kronor exklusive moms per person. Denna avdragsrätt gäller specifikt måltidskostnader i samband med personalfester.
- Avdrag för kringkostnader: För utgifter som exempelvis lokalhyra, underhållning eller dekorationer finns ett avdragsutrymme på 180 kronor exklusive moms per person. Notera att avdraget för sådana kringkostnader gäller högst två personalfester per år. Om fler fester arrangeras gäller ingen avdragsrätt på dessa kostnader.
- Eventuella rese- och hotellkostnader: Om julfesten hålls på annan ort och inkluderar övernattning är rese- och hotellkostnader avdragsgilla, under förutsättning att syftet är kopplat till ett personalarrangemang snarare än ren rekreation.
- Bokföringskonton:
- Personalmat och dryck vid julfest bokförs på 7631 – Personalrepresentation, avdragsgill.
- Kringkostnader för lokalhyra, underhållning etcetera kan bokföras på 7699 – Övriga personalkostnader.
- Resekostnader i samband med julfest bokförs på 5800 – Resekostnader.
Julbord för kunder
Att bjuda kunder på julbord kan skapa en trevlig atmosfär, men när det gäller skattereglerna är detta ofta svårt att göra avdrag för.
- Representationsmåltider: Kostnaden för julbord som en representationsmåltid är som regel inte avdragsgill. Momsavdrag kan dock vara möjligt för andra typer av kringkostnader om måltiden äger rum i samband med exempelvis ett affärsmöte eller en utbildning.
- Bokföringskonto: Julbord för kunder som inte är avdragsgillt bokförs på 6072 – Representation, ej avdragsgill.
Med dessa riktlinjer kan företag planera sina julaktiviteter och säkerställa att de följer rådande skatteregler för 2024. På så vis kan både arbetsgivare och anställda glädjas åt en trevlig och skattefri jul!
Varma julhälsningar!
Ramona Liungman,
Grundare / COO