Som småföretagare är det en ständig balansakt mellan att driva verksamheten framåt och samtidigt hantera de administrativa och juridiska frågeställningarna som uppstår längs med vägen. Anna Jacinda State vet. Hon driver Kitchen Club och Lunchbox på Lidingö utanför Stockholm och i takt med att verksamheten vuxit har hon gått från enskild firma till aktiebolag. Verksamheten är personalintensiv men inte så att det ges utrymme att anställa någon på heltid eller deltid.
– Jag får förlita mig på timavlönade och ofta handlar det om ungdomar som har möjlighet att jobba extra på kvällar och helger när jag har mina event, säger hon.
Med det följer flera utmaningar. Hur ska man tänka runt lönenivån? Vad gäller kring rätten att ta semester? Har den timanställde rätt till betald semester? Frågorna är många.
– Man vill ju göra rätt men det är klurigt, säger hon.
Anna Jacinda State driver Kitchen Club och Lunchbox har gått från enskild firma till aktiebolag. Verksamheten är personalintensiv men inte så att det ges utrymme att anställa någon på heltid eller deltid.
En som kan bekräfta den bilden är Mikaela Wingren, Auktoriserad Lönekonsult FAR, som arbetar på redovisningsbyrån Elera. Hon möter dagligen företagare som brottas med frågeställningarna. Inte sällan blir det fel, något som uppdagas först när lönekonsulten eller redovisningskonsulten kommer in i bilden.
Att säkerställa att medarbetare får sin rättmätiga semesterersättning samtidigt som företagaren håller budgeten kan vara en utmaning som kräver noggrann planering och administration.
– Mitt allra första medskick till företagarna är att se till att skriva avtal med den som ska jobba för dig. Ett tydligt avtal är a och o och då går det alltid att gå tillbaka och se vad det var man faktiskt kom överens om, säger hon.
En annan sak är att vara noga med begreppen. Ofta talar man om timanställda, även om någon sådan anställningsform inte finns rent juridiskt. De vanligaste anställningsformerna är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller säsongsanställd. Löneformerna är timavlönad eller månadsavlönad.
Som timavlönad är det inte ovanligt att semesterersättningen betalas ut på timlönen. Det betyder att om en timavlönad visstidsanställd sedan tar semester blir semestern oavlönad då den anställde redan fått sin semesterersättning.
– Här rekommenderar jag både arbetsgivaren och arbetstagaren att vara extra uppmärksam och titta på lönespecifikationen vad det faktiskt står. Många blir överraskade när de är lediga och inte får semesterersättning. Då beror det ofta på att de redan fått semesterersättningen utbetalt löpande under året, säger Mikaela Wingren.
Men det händer också att företagaren missar att betala ut semesterersättningen. Då kan hen i stället bli sittande med en semesterlöneskuld som upptäcks när bokslutet ska göras eller när anställningen upphör och den anställde undrar över sin rätt till semesterersättning.
Mikaela uppmanar också alla företagare att hålla ett extra öga på de anställdas innestående semesterdagar. Fem dagar per år får sparas i upp till fem år. Sedan ska de betalas ut i pengar.
– Om det är ett mindre företag med några anställda som plötsligt ska ha ut sin innestående semester i pengar kan det bli stora summor. Därför gäller det att hela tiden ha koll på innestående semesterdagar och semesterlöneskulden.